PSV Eindhoven

PSV Eindhoven www_voetbalsfeer_nl

Inhoud

Alles over PSV Eindhoven

PSV, afgekort van Philips Sport Vereniging, is een professionele voetbalclub uit Eindhoven die sinds de oprichting in 1913 al veel successen heeft behaald. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de geschiedenis en belangrijkste prestaties van PSV.

Geschiedenis van PSV

PSV werd opgericht op 31 augustus 1913 als Philips Sport Vereniging, naar de bekende elektronicafabrikant Philips die in Eindhoven gevestigd was. De oprichters, Frans Otten en Jan van der Kuijlen, wilden een sportvereniging oprichten voor de werknemers van Philips. In de eerste jaren van de club speelde PSV voornamelijk tegen andere plaatselijke clubs en werd het al snel kampioen van Eindhoven.

In 1929 werd PSV lid van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en kon het deelnemen aan de landelijke competitie. In de jaren 30 werd PSV voor het eerst kampioen van Nederland en won het ook de beker. In de jaren 50 werd PSV professioneel en sindsdien heeft de club veel successen behaald.

Belangrijkste prestaties van PSV

Sinds de oprichting heeft PSV 22 landstitels en 12 bekers gewonnen, wat de club tot één van de meest succesvolle voetbalclubs van Nederland maakt. Daarnaast heeft PSV ook internationale successen behaald. Zo won de club twee keer de Europa Cup I (nu de Champions League genoemd) en een keer de UEFA Cup (nu de Europa League genoemd).

Een van de grootste successen van PSV was het winnen van de treble in 1987-1988, toen de club zowel de landstitel als de beker en de Europa Cup I won. Dit was de eerste keer dat een Nederlandse club de treble won en sindsdien is het nog maar één keer gebeurd (door Ajax in 1972).

Ook op individueel niveau hebben spelers van PSV veel successen behaald. Zo werd Ronald Koeman drie keer verkozen tot Europees voetballer van het jaar en won Ruud van Nistelrooy de Golden Shoe (award voor de beste doelpuntenmaker in Europa) twee keer.

De Philips Stadion

PSV speelt al jaren haar thuiswedstrijden in het Philips Stadion, dat in 1913 werd opgericht als het Philips Sportpark. Het stadion is genoemd naar de oprichters van de club, Philips, en heeft plaats voor 35.000 toeschouwers. Het stadion is meerdere keren g