AFC Ajax

Ajax www_voetbalsfeer_nl

Inhoud

AFC Ajax

Ajax Amsterdam is een van de meest succesvolle voetbalclubs van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. De club, ook wel bekend als de “Godenzonen”, werd opgericht in 1900 en heeft sindsdien vele nationale en internationale titels behaald. In dit blog zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van Ajax, hun grootste successen en hun belangrijkste spelers.

De oprichting van Ajax Amsterdam

Ajax Amsterdam werd opgericht op 18 maart 1900 door een groep jongeren uit Amsterdam. De naam “Ajax” werd gekozen als eerbetoon aan de Griekse held Ajax uit de Trojaanse oorlog, die bekend stond om zijn kracht en moed.

In de eerste jaren van hun bestaan speelde Ajax voornamelijk tegen andere plaatselijke clubs. Het duurde niet lang voordat ze zich aansloten bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en deelnamen aan de nationale competitie.

De eerste successen van Ajax

Ajax had al snel enige successen te vieren. In 1911 wonnen ze voor het eerst de nationale beker, en in 1917 werden ze voor het eerst kampioen van Nederland. Dit was het begin van een lange reeks van kampioenschappen voor de club.

In de jaren 1950 begon Ajax echter pas echt door te breken op het nationale en internationale toneel. In 1952 wonnen ze voor het eerst de Europacup I (nu beter bekend als de Champions League), en in de jaren daarna bleven ze regelmatig prijzen winnen.

De “Gouden Jaren” van Ajax

De jaren 1970 werden ook wel de “Gouden Jaren” van Ajax genoemd. Dit was de periode waarin de club het meest succesvol was, zowel nationaal als internationaal.

In 1972 won Ajax voor het eerst de Europacup II (nu beter bekend als de Europa League), en in 1973 behaalden ze de dubbel door zowel kampioen van Nederland als winnaar van de Europa Cup te worden. Maar het hoogtepunt van deze periode was het behalen van de Champions League in 1971, 1972 en 1973.

Belangrijke spelers van Ajax

Ajax heeft door de jaren heen veel belangrijke spelers gehad. Hieronder geven we een overzicht van enkele van de meest memorabele spelers uit de geschiedenis van de club.

Johan Cruijff

Misschien wel de bekendste speler uit de geschiedenis van Ajax is Johan Cruijff. Cruijff speelde tussen 1964 en 1973 voor Ajax, en was een belangrijk lid van het team dat drie keer de Champions League won. Na zijn tijd bij Ajax vervolgde Cruijff zijn carrière bij FC Barcelona, waar hij ook grote successen behaalde. Cruijff is ook bekend als coach en is verantwoordelijk geweest voor het winnen van vele prijzen met zowel Ajax als FC Barcelona.

Marco van Basten

Een andere belangrijke speler uit de geschiedenis van Ajax is Marco van Basten. Van Basten speelde tussen 1981 en 1987 voor Ajax, en was de topscorer van de Eredivisie in zijn laatste seizoen bij de club. Na zijn tijd bij Ajax vervolgde Van Basten zijn carrière bij AC Milan, waar hij ook grote successen behaalde, waaronder drie keer winnen van de Champions League. Van Basten was ook een belangrijk lid van het Nederlands elftal en won met Oranje het EK van 1988.

Frank Rijkaard

Frank Rijkaard is een andere belangrijke speler uit de geschiedenis van Ajax. Rijkaard speelde tussen 1980 en 1982 voor Ajax, en was een belangrijk lid van het team dat de Europa Cup II (nu beter bekend als de Europa League) won in 1982. Na zijn tijd bij Ajax vervolgde Rijkaard zijn carrière bij AC Milan, waar hij ook grote successen behaalde, waaronder twee keer winnen van de Champions League. Rijkaard is ook bekend als coach en was onder andere verantwoordelijk voor het winnen van de Champions League met FC Barcelona in 2006.

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar is een andere belangrijke speler uit de geschiedenis van Ajax. Van der Sar speelde tussen 1990 en 1999 voor Ajax, en was de doelman van het team dat de Champions League won in 1995. Na zijn tijd bij Ajax vervolgde Van der Sar zijn carrière bij onder andere Juventus, Fulham en Manchester United, waar hij ook grote successen behaalde. Van der Sar was ook een belangrijk lid van het Nederlands elftal en won met Oranje het EK van 1988.