Champions League

Champions League www_voetbalsfeer_nl

Inhoud

De Champions League

De UEFA Champions League is een jaarlijks voetbaltoernooi voor Europese topclubs. Het is het belangrijkste clubtoernooi in Europa en wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA).

De Champions League bestaat sinds 1955 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze voetbalcompetities ter wereld. In het toernooi nemen 32 clubs deel, die zich via hun prestaties in de nationale competities hebben geplaatst. De clubs spelen in acht groepen van vier, waarbij de twee beste clubs van elke groep doorstromen naar de knock-out fase.

Champions League statistieken

Real Madrid heeft het vaakst de Champions League gewonnen namelijk 14 keer. AC-Milan volgt met 7 keer. Bayern Munchen en Liverpool volgen beiden met 6 titels.

De Europa League

De UEFA Europa League is een jaarlijks voetbaltoernooi voor Europese clubs dat wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA).

Het is het op een na belangrijkste clubtoernooi in Europa, na de Champions League. De Europa League is ontstaan in 1971 als de UEFA Cup en heeft sinds 2009 de huidige naam. In het toernooi nemen 48 clubs deel, die zich via hun prestaties in de nationale competities hebben geplaatst. De clubs spelen in twaalf groepen van vier, waarbij de twee beste clubs van elke groep doorstromen naar de knock-out fase.

Super Cup

De finale van de Champions League wordt jaarlijks gespeeld in een stadion dat is uitgekozen door de UEFA. De winnaar van de Champions League kwalificeert zich automatisch voor de Super Cup.

De Super club is een wedstrijd tussen de winnaar van de Champions league en van de Europa League.