Pelé

Pele www_voetbalsfeer_nl

Inhoud

Pelé de koning van het Braziliaanse voetbal

Pelé word gezien als de absolute koning van het Braziliaanse voetbal.

De geboorte van een legende

Pelé, wiens echte naam Edson Arantes do Nascimento is, werd geboren op 23 oktober 1940 in Três Corações, Brazilië. Van jongs af aan was hij verliefd op voetbal en begon hij al op jonge leeftijd te spelen. Hij speelde voor verschillende clubs in zijn geboortestad voordat hij op 15-jarige leeftijd werd ontdekt door de scout van Santos FC, een professionele club uit São Paulo.

Een carrière vol successen

Pelé maakte zijn debuut voor Santos FC op 7 september 1956 en maakte onmiddellijk indruk. Hij werd snel een belangrijke speler voor de club en hielp hen bij het winnen van vele prijzen, waaronder de Braziliaanse competitie en de Copa Libertadores.

Op 17-jarige leeftijd maakte Pelé zijn debuut voor de Braziliaanse nationale ploeg en speelde hij een belangrijke rol in hun overwinning op de Wereldbeker van 1958 in Zweden. Dit was het begin van een lange en succesvolle internationale carrière voor Pelé, die hem zou leiden tot winst in de Wereldbeker van 1962 en 1970.

Naast zijn successen op club- en internationale niveau, is Pelé ook bekend om zijn indrukwekkende aantal doelpunten. Hij is de enige voetballer die meer dan 1000 doelpunten heeft gescoord in zijn carrière, een prestatie die hem de bijnaam “de koning van het doelpunt” opleverde.

Pelé’s carrière eindigde in 1977, maar zijn erfenis leeft voort tot op de dag van vandaag. Hij wordt vaak beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden en zijn bijdrage aan de sport zal altijd worden herinnerd. De Braziliaanse speler word als de aller beste voetballer ooit gezien samen met Diego Maradona en Johan Cruijf